Blog Layout

Fybromyalgie, het is niet dat ze niet willen, het lichaam werkt niet mee

25 mei 2022

Ik vroeg in een groep op facebook wat mensen anders zouden willen. Er kwamen veel verschillende antwoorden maar een aantal antwoorden kwamen veel naar voren en gaan over de kwaliteit van leven.


Een dag zonder pijn, meer energie en minder moe zijn de meest voorkomende antwoorden. Wat belangrijk is om te weten is dat als je slecht slaapt, niet in een diepe slaap komt dan kunnen de prikkels niet verwerkt worden van de dag. Het gevolg is dat je moe wakker wordt en dat heeft invloed op ons leven.

Veel mensen met fybromyalgie slapen niet goed waardoor zij overdag meer pijn hebben en geen energie vinden om de dingen te doen die ze graag willen. Het is dus niet zo dat ze niet willen, hun lichaam heeft het zo zwaar dat ze pijn ervaren in de spieren, aanhechtingen en gewrichten. En deze pijn is constant aanwezig en bewegen, zitten, liggen, koken, huishouden, zorg, ja alles wordt zwaar.


De oorzaak van fybromyalgie is niet voor iedereen bekend maar uit ervaring en door onderzoek weet ik dat (bijna) iedereen zijn of haar lichaam overvraagd heeft. Zij zijn doorgegaan omdat het moest, negeerden de signalen van hun lichaam. En als je dus maar door blijft gaan is niet alleen fybromyalgie maar ook burn-out, overspannenheid en depressie een risico. En nog een risico waar we vaak niet aan denken is je lichaam. Op een gegeven moment zegt je hart stop of een ander orgaan. Nierproblemen, darmproblemen, diabetes… Dit kan allemaal een gevolg zijn door overvraging, niet luisteren naar ons lichaam.

We leven in een wereld waar 24 uur per dag de wereld binnen komt, 7 dagen per week. Er zijn mensen die meteen een antwoord willen als ze een bericht sturen of je bellen. Elke dag moeten winkels open zijn(waarom eigenlijk?) en elke dag moeten we het gevoel hebben dat we iets bereikt hebben.

Wat ik graag zou willen is dat fybromyalgie helemaal niet bestond maar als je de oorzaak weet dan kan er ook aan herstel gewerkt worden. Hiervoor heb je wel wat hulp nodig, van de huisarts, therapeut, eventueel een fysio maar ook van de werkgever of overheid. Een aantal stappen moeten doorlopen worden tot herstel:

-         Een goede nachtrust, eventueel met medicatie

-         Bewust afwisselen van actie en rust. 1 dag werk, 1 dag rust.

-         Je lichaam leren aanvoelen en (her)kennen

-         Nee leren zeggen wanneer iets niet uitkomt

-         Dagelijks gaan bewegen

-         Keuze voor gezonde voeding

-         Zorg voor goede stoelen, matras, ja alles wat je nodig hebt voor goede houding

-         Maar vooral: bewuste rust en herstelmomenten

Doorbreek de vicieuze cirkel

door duda-wsm 2 juni 2022
Als we gaan zoeken op welke voeding voor ons zou kunnen werken omdat we gezonder willen leven of omdat we stress willen verminderen – krijgen we zoveel adviezen… De ene persoon zegt hét dieet gevonden te hebben om van de klachten af te komen, de ander zweert bij het stoppen van bepaalde voedingsmiddelen en de derde heeft het over leefstijlcombinatie. Als we iets willen veranderen op voeding gebied dan is het belangrijk om het te zien als een leefstijl, zo houd je het namelijk vol ook op langere termijn. En dan moet de leefstijl niet zo hard veranderen dat we helemaal “opnieuw” zouden moeten beginnen. Dus kleine aanpassingen in het dagschema en elke week of elke 2 weken er iets kleins aan veranderen. Nu gaat leefstijl niet alleen om voeding maar ik wil me daar vandaag wel op focussen. Vooral omdat er zoveel tegenstrijdige dingen worden verteld en mensen daar soms zieker van voelen in plaats van energieker of minder pijn. Gezonde voeding Voor het immuunsysteem is het belangrijk om zo veel mogelijk gezonde voeding te vinden met zo min mogelijk bewerkingen. Als dit systeem in de war komt heeft dit niet alleen effect op onze darmen maar ook op bijvoorbeeld op de kans om diabetes type 2 te krijgen. Ook ervaren mensen meer stress en slapen slechter op de duur. Eet ook passende voeding, als blijkt uit onderzoek door een arts dat iemand niet tegen gluten kan – stop dan ook met het eten van gluten. Maar wel pas ná onderzoek van een arts want sommige voedingsstoffen zijn bijna niet te vervangen. Wat is gezonde voeding? Bijna iedereen weet dit wel. - Volkoren granen, peulvruchten, groenten & fruit - Onbewerkte voeding (hoe meer ingrediënten hoe meer bewerkt) - Veel vezels - Geen bewerkt suiker, zuinig met zout - Voorzichtig met koffie en alcohol Bewerkt suiker, dus alle soorten die we buiten fruit, groenten o.i.d. vinden worden door het lichaam afgebroken. Maar deze afbraak gebeurt door vezels, vitamines en mineralen. De vitamines en mineralen zijn de bouwstoffen van ons lichaam en we kunnen ons allemaal voorstellen dat als er te veel gebruik van wordt gemaakt dat er een tekort ontstaat. Ook heeft het effect op onze bloedsuiker waardoor we hoge bloedsuiker pieken hebben en dit geeft een insulineresistentie. Al die extra suikers die we even niet nodig hebben slaan we op als vet. Wat zou jij kunnen veranderen voor de komende 2 weken (let op, kleine stapjes!) Laat dit weten in reactie
door Corine Los 27 mei 2022
De wereld veranderd razendsnel, we worden geleefd door wat er om ons heen gebeurd... Hoe kunnen we dit nog bolwerken, wat kunnen wij doen om in balans te blijven?
Meer posts
Share by: