Ik vroeg in een groep op facebook wat mensen anders zouden willen. Er kwamen veel verschillende antwoorden maar een aantal antwoorden kwamen veel naar voren en gaan over de kwaliteit van leven.
Een dag zonder pijn, meer energie en minder moe zijn de meest voorkomende antwoorden. Wat belangrijk is om te weten is dat als je slecht slaapt, niet in een diepe slaap komt dan kunnen de prikkels niet verwerkt worden van de dag. Het gevolg is dat je moe wakker wordt en dat heeft invloed op ons leven.
Veel mensen met fybromyalgie slapen niet goed waardoor zij overdag meer pijn hebben en geen energie vinden om de dingen te doen die ze graag willen. Het is dus niet zo dat ze niet willen, hun lichaam heeft het zo zwaar dat ze pijn ervaren in de spieren, aanhechtingen en gewrichten. En deze pijn is constant aanwezig en bewegen, zitten, liggen, koken, huishouden, zorg, ja alles wordt zwaar.
De oorzaak van fybromyalgie is niet voor iedereen bekend maar uit ervaring en door onderzoek weet ik dat (bijna) iedereen zijn of haar lichaam overvraagd heeft. Zij zijn doorgegaan omdat het moest, negeerden de signalen van hun lichaam. En als je dus maar door blijft gaan is niet alleen fybromyalgie maar ook burn-out, overspannenheid en depressie een risico. En nog een risico waar we vaak niet aan denken is je lichaam. Op een gegeven moment zegt je hart stop of een ander orgaan. Nierproblemen, darmproblemen, diabetes… Dit kan allemaal een gevolg zijn door overvraging, niet luisteren naar ons lichaam.
We leven in een wereld waar 24 uur per dag de wereld binnen komt, 7 dagen per week. Er zijn mensen die meteen een antwoord willen als ze een bericht sturen of je bellen. Elke dag moeten winkels open zijn(waarom eigenlijk?) en elke dag moeten we het gevoel hebben dat we iets bereikt hebben.
Wat ik graag zou willen is dat fybromyalgie helemaal niet bestond maar als je de oorzaak weet dan kan er ook aan herstel gewerkt worden. Hiervoor heb je wel wat hulp nodig, van de huisarts, therapeut, eventueel een fysio maar ook van de werkgever of overheid. Een aantal stappen moeten doorlopen worden tot herstel:
- Een goede nachtrust, eventueel met medicatie
- Bewust afwisselen van actie en rust. 1 dag werk, 1 dag rust.
- Je lichaam leren aanvoelen en (her)kennen
- Nee leren zeggen wanneer iets niet uitkomt
- Dagelijks gaan bewegen
- Keuze voor gezonde voeding
- Zorg voor goede stoelen, matras, ja alles wat je nodig hebt voor goede houding
- Maar vooral: bewuste rust en herstelmomenten